Cainii, plictiseala, comportamentul distructiv si coarnele de cerb

Cainii, plictiseala, comportamentul distructiv si coarnele de cerb

Ce, cum si de ce?

Cainii, plictiseala, comportamentul distructiv si coarnele de cerb

     Coarnele de cerb se găsesc la toate speciile din familia Cervidelor si sunt caduce, ceea ce inseamna ca ele cresc, cad si apoi cresc din nou dupa un ciclu anual. Asta face  ca recompensele din coarne de cerb sa reprezinta o optiune naturala, nepoluanta si fara impact negativ asupra animalelor salbatice sau mediului inconjurator.

     Principalul beneficiu al coarnelor de cerb este stimularea fizica, dar mai ales mentala a cainilor. Ii tine ocupati cu o activitate care le face placere. Cainii care petrec timp indelungat singuri, isi indreapta frecvent atentia si isi descarca frustrarile rontaind obiecte din casa sau mediul inconjurator. Cateii aflati in perioada de crestere, atunci cand schimba dentitia de lapte cu cea definitiva, simt nevoia de a roade. Marea majoritatea dintre noi stim ca rod doar ceea ce nu ar trebui sa roada.

    Oferindu-le coarne de cerb, le veti oferi o recompensa naturala, nutritiva si sanatoasa, ii veti angaja intr-o activitate stimulanta atat fizic cat si psihic, si veti preveni comportamentul distructiv provocat de cele mai multe ori de plictiseala sau anxietate.

    Pentru ca am adus in discutie componenta nutritiva, merita mentionata diferenta dintre coarnele de cerb si cele de vita sau bivol. Cele din urma sunt alcatuite din cheratina, adica acelasi material ca si unghiile si parul nostru, si chiar daca sunt la randul lor naturale, au o valoare nutritiva minima. Coarnele de cerb pe de alta parte, au o structura osoasa si contin minerale, in special calciu si fosfor, necesare pentru dezvoltarea osaturii la cateii in crestere. O alta componenta importanta este colagenul, deosebit de util pentru articulatii. Nu absorb saliva, ceea ce inseamna ca nu vor pata patutul sau covorul cainelui, si, spre deosebire de alte recompense naturale, sunt lipsite de miros.

 

     Dupa cum mentionam anterior, coarnele vor fi deosebit de apreciate si de cateii care isi schimba dentitia, calmandu-le discomfortul creat de eruptia dintilor definitivi. La cainii adulti, vor preveni aparitia tartrului, si vor ajuta la eliminarea acestuia prin actiunea mecanica pe care o aupreponderent la nivelul premolarilor si a molarilor.

Spre deosebire de oase, coarnele de cerb nu se rup in aschii, astfel incat pericolul unor accidentari sau complicatii medicale este minim.

Coarnele dure, de dimensiuni mari vor fi potrivite pentru cainii de talie mare, iar coarnele moi, de dimensiuni mici, pentru cei de talie mica. In functie de rasa, talie si insistenta cainelui, acestea ii vor oferi zile sau saptamani intregi de activitate. Supravegheati catelul si indepartati bucatile de mici dimensiuni, ramase dupa ce cornul a fost ros.

 

 

Articolul precedent

Opinii

Adaugă propria opinie