iarba matei pisica

Cum functioneaza iarba matei: Stiinta din spatele euforiei feline

Cum functioneaza iarba matei: Stiinta din spatele euforiei feline

O pisica fericita este ambasadorul unei case fericite.

iarba matei

Introducere

Ai vazut vreodata o pisica care pare sa fie transformata intr-un fel de dansator extaziat dupa ce a mirosit iarba matei? Ti-ai pus vreodata intrebarea ce anume din aceasta planta provoaca astfel de reactii la feline? Ei bine, esti la locul potrivit pentru a descoperi misterele din spatele ierbii matei si a modului in care afecteaza pisicile.

Ce este iarba matei?

Iarba matei este o planta din familia mentei, cunoscuta stiintific sub numele de Nepeta cataria. Este originara din Europa, dar acum este cultivata in intreaga lume.

Istoricul ierbii matei

Desi originara din Europa, iarba matei a fost transportata in diverse parti ale lumii de-a lungul istoriei. In Evul Mediu, era folosit pentru a trata diverse afectiuni la oameni, de la dureri de stomac la infectii respiratorii.

Jucarie Smurf Jetpack cu iarba matei


Strumfii și duvoplus și-au unit forțele! Design-urile din această gamă cool, unică și nebună sunt inspirate din aventurile și personajele din noua serie Smurfs. Această jucărie Smurfette este realizată din pluș moale și va stimula instinctul natural de vânătoare al pisicii tale. Jucăria are, de asemenea, husa cu închidere cu velcro, astfel încât să poți introduce niște iarba matei pentru acel factor de distracție suplimentar. Pisicile reacționează la iarba, comportându-se într-un mod și mai jucăuș. Jocurile active mențin pisicile în formă și sănătoase. Jucăria vine și cu un tub suplimentar de iarba pisicii! Vânătoarea ștrumfilor a început - distrează-te!


Cum actioneaza la nivel molecular?

Compusul activ

Compusul activ din iarba matei care provoaca reactia la pisici este numit nepetalactona. Acesta se leaga de receptori olfactivi ai pisicii, stimuland astfel celulele nervoase care transmit semnale la creier. Nepetalactona actioneaza similar cu feromonii, ceea ce declanseaza comportamentul neobisnuit.

Mecanisme biochimice

In termeni biochimici, nepetalactona activeaza proteinele receptor G din celulele olfactive ale pisicii. Aceste proteine receptor transmit semnale la creier printr-o serie de reactii chimice, care in final provoaca comportamentul euforic observat.

Studii stiintifice

Un studiu publicat in Journal of Veterinary Behavior a aratat ca aproximativ 75% dintre pisici sunt sensibile la iarba matei. Sensibilitatea la iarba matei este o trasatura mostenita, deci nu toate pisicile vor reactiona la el.

Beneficii Terapeutice si Studii Clinice

Desi multe dintre efectele ierbii matei asupra pisicilor sunt bine cunoscute la nivel anecdotic, cercetarile stiintifice in acest domeniu incep sa ofere si ele confirmari. Un studiu recent a aratat ca substantele active din iarba matei pot avea proprietati anti-inflamatorii si antioxidante, ceea ce indica un potential terapeutic mai mare decat s-a presupus initial.

Combaterea Stresului si Anxietatii

Unul dintre cele mai remarcabile beneficii ale ierbii matei il reprezinta capacitatea de a diminua stresul si anxietatea la pisici. Intr-un experiment, pisicile care au fost expuse la extract de iarba matei au prezentat semne vizibile de relaxare si comfort.

Utilizare in Medicina Veterinara

Desi nu este un inlocuitor pentru tratamentul medicamentos, unii veterinari recomanda folosirea ierbii matei ca un supliment la tratamentele traditionale pentru afectiuni ca anxietatea sau insomniile la pisici.

Rezultate Mixte in Studii

Este important de mentionat ca nu toate studiile au aratat beneficii clar terapeutice ale ierbii matei. Unele cercetari sugereaza ca efectele pot varia semnificativ de la o pisica la alta, in functie de o serie de factori incluzand genetica si varsta.

Siguranta si precautii

Efecte secundare

Desi catnip-ul este in general sigur pentru pisici, o expunere excesiva poate duce la greata si varsaturi.

Interactiuni cu  medicamente

Este intotdeauna bine sa consultati un veterinar inainte de a introduce un nou element in dieta sau in regimul de ingrijire al pisicii dvs., mai ales daca aceasta ia deja alte medicamente.

Tipuri de Iarba Matei

Pe langa Nepeta cataria, tipul cel mai frecvent de iarba matei, exista si alte varietati care pot avea efecte similare sau diferite asupra pisicilor.

Nepeta Faassenii

Aceasta este o varietate hibrida care este adesea folosita in gradinarit datorita florilor sale frumoase. Are un efect mai bland asupra pisicilor comparativ cu Nepeta cataria.

Valeriana

Desi nu este o iarba matei in sensul traditional, radacina plantei de Valeriana are un efect similar asupra unor pisici.

Nepeta cataria vs Nepeta Faassenii

Compararea celor doua varietati cele mai comune poate ajuta proprietarii de pisici sa inteleaga mai bine ce varianta sa aleaga pentru animalul lor de companie.


 

Matatabi: Alternativa Asiatica

O alta planta interesanta care are efecte similare cu iarba matei este Matatabi, cunoscuta si sub numele de "Silver Vine" sau "Actinidia polygama". Aceasta planta este originara din Asia de Est si este folosita de mult timp in medicina traditionala asiatica. La fel ca iarba matei, Matatabi contine substante chimice care provoaca o reactie pozitiva la unele pisici. Unele studii sugereaza ca Matatabi ar putea fi chiar mai eficace decat iarba matei in stimularea pisicilor. Acesta poate fi un substitut ideal pentru pisicile care nu raspund la Nepeta cataria si poate aduce o varietate binevenita pentru pisicile care sunt deja familiare cu efectele ierbii matei.

Mituri si misconceptii

Toate pisicile sunt afectate de iarba matei

De fapt, sensibilitatea la catnipeste genetica si se estimeaza ca intre 50-75% dintre pisici sunt afectate de ea.

Iarba matei este daunatoare pentru pisici

In general, iarba matei este considerata sigura pentru pisici. Cu toate acestea, o cantitate excesiva poate duce la simptome temporare ca greata.

Pisicile pot deveni dependente de iarba matei

Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina ideea ca pisicile pot deveni dependente de iarba matei.

Cum sa Folosesti Iarba Matei

Forme disponibile

Iarba matei vine in mai multe forme, inclusiv frunze uscate, spray-uri si jucarii umplute cu iarba matei.

Dozare si aplicare

O cantitate mica este adesea suficienta pentru a provoca o reactie. Asigurati-va ca pisica are un loc unde sa se poata odihni dupa ce efectele au trecut.

Precautii

Daca pisica ta nu a fost expusa la iarba matei inainte, este bine sa incepi cu o cantitate mica si sa monitorizezi orice reactie posibila.
 

Iarba matei nu este doar un capriciu amuzant pentru pisicile noastre. Este, de asemenea, un subiect interesant de cercetare stiintifica cu potential terapeutic considerabil. De la chimia moleculara pana la comportament si aplicatii terapeutice, iarba matei este mult mai complex decat pare la prima vedere.

Produse recomandate

Lasa un comentariu

*Campuri obligatorii

Comentariile trebuie aprobate de catre un moderator