Sa ne pastram animalutele sigure pe timpul verii !!!

Sa ne pastram animalutele sigure pe timpul verii!!!

Lunile de vara pot fi inconfortabile- chiar periculoase atat pentru oameni, cat si pentru animale.

Cum cainii nu au glande sudoripare, termoreglarea se face doar prin respiratie. Probabil ca ati observat ca  stau cu gura larg deschisa si limba “de o schioapa afara”, asociate deseori si cu un  gafait intens. Astfel ei ne arata ca  le este  cald de nu mai pot, iar noi trebuie sa-i ajutam cum putem mai bine sa se racoreasca.

Va putem ajuta cu cateva sfaturi pentru a tine animalutele sanatoase si racoroase pe timpul verii:

 

  1. Nu lasati niciodata animalele intr-o masina parcata

 

Nu le lasati in masina nici macar pentru un minut nesupravegheate, nici macar daca lasati aerul conditionat pornit. Intr-o zi calduroasa, temperatura din interiorul unei masini parcate poate creste cu rapiditate ajungand rapid la niveluri extreme.

De exemplu intr-o zi cu temperatura de 29 grade Celsius in mediu , temperatura din interiorul masinii poate atinge chiar 38 de grade Celsius in mai putin de 10 minute. Dupa 30 minute temperatura creste pana la 48 de grade Celsius, astfel in aceste cazuri animalutele noastre pot suferi rani ireversibile sau se poate ajunge chiar la moarte.

 

  1. Limitati exercitiile pe perioada zilelor calduroase

In zilele toride limitati exercitiile cu animalutele voastre. Ajustati durata si intensitatea exercitiilor in concordanta cu temperaturile mediului exterior. Pe durata acestor zile incercati sa faceti exercitiile dimineata sau seara, plimbati-va cainele cat de mult pe iarba, deoarece asfaltul se incalzeste foarte tare si poate produce arsuri la nivelul labutelor.       

Pentru a evita deshidratarea, la orice plimbare trebuie sa aveti o sticluta cu apa pentru caine.

 

  1. Ventilatoarele

In cazul in care cainele nostru participa la o expozitie si asteapta in cusca este bine sa ii montam un ventilator pe cusca care va pune aerul in miscare si va ajuta la racorirea acestuia. De asemenea daca in masina are cusca lui speciala este foarte bine sa ii aplicam acest ventilator pe durata transportului.

 

  1. Incercati sa ii oferiti umbra si multa apa

De fiecare data cand animalutul nostru este afara la plimbare trebuie sa ii oferim cat mai multa umbra si apa rece. Insolatia ii afecteaza si pe ei. E foarte important sa nu uitam ca o cusca/casa de caine expusa la soare nu ajuta la racorirea animalutului ci dimpotriva face caldura si mai intensa. Aceasta trebuie plasata  intr-o zona umbrita, pe toata perioada zilei. O puteti uda dimineata cu apa, astfel se supraincalzeste mai greu pe timpul zilei.

 

 

  1. Racorirea prin baie

Daca animalutul vostru nu considera baile ca fiind stresante acestea reprezinta o buna modalitate de racorire. Asa ca daca cainelui ii place sa se balaceasca aceasta e cea mai buna perioada.

Un bazin cu apa este de mare ajutor pentru cainii aflati la curte care au posibilitatea sa se scalde atunci cand caldura devine insuportabila.

Nu uitati temperaturile extreme pot sa duca la aparitia atacurilor de cord. Cateva semne ale acestuia: dificultate in respiratie, febra, sete excesiva, letargie, salivatie profunda, voma, lipsa coordonarii, limba visinie/albastruie si chiar inconstienta.

Animalele cu risc crescut pentru infarct sunt cele in varsta, sau foarte tinere, cele supraponderale, cele suferinde de boli cardiovasculare sau respiratorii sau cele ce nu sunt obisnuite cu miscarea si care fac un efort sustinut dintr-o data.

De asemenea unele rase ca – boxerul, pugul, shih-tzul sau alte rase da caini sau pisici cu nasul scurt pot sa aiba probleme cu respiratia in zilele extrem de calduroase. Ele au dificultati in respiratie si reglarea temperaturii interne din cauza botului scurt, deci si o suprafata mai mica prin care se pot racori.

 

Aveti grija de animalutul din viata voastra! 

 

 


 

Articolul precedent Articolul urmator

Opinii

  • Bogdan Sarolta - July 24, 2015

    Multumesc pentru sfaturi ;chiar mi-au prins bine !

Adaugă propria opinie