Un caine - un toaletaj - o relaxare!

Un caine - un toaletaj - o relaxare!

Orice caine are nevoie pe langa casa, mancare, plimbare si multa dragoste si de o igiena zilnica, saptamanala sau lunara.

Singur nu se poate descurca asa ca are nevoie fie de ajutorul tau, al unui medic veterinar sau al unui groomer profesionist.

Obiceiul de toaletare este esential pentru sanatatea cainelui tau. Toaletajul necesita timp si efort, dar daca ne stabilim un program poate sa ne fie si noua mai usor , iar animalutul nostru va avea o viata mai fericita.

Indiferent de varsta,marime,sex, sau rasa de caine ai , se poate sa faci ca toaletajul sa reprezinte o parte frumoasa din viata lui. 

Cele doua chei pentru un bun toaletaj sunt :

  1. Invata-ti cainele sa asocieze toaletajul cu lucrurile pe care le iubeste.
  2. Ia-o incet si usor.

Multi caini considera toaletajul ca fiind neplacut – si cine poate sa ii judece? Acesta poate sa produca trageri de par daca acesta este incalcit, udatul cu apa (multi catei nu sunt incantati de apa), uscatul (le displace de cele mai multe ori zgomotul produs de uscator).

Dar totusi iti poti ajuta cainele sa tolereze – sau chiar sa iubeasca sa fie toaletat.

Daca cainele tau invata ca lucrurile ca pieptanatul, imbaiatul, curatatul urechilor sau taiatul unghiilor ii vor aduce ulterior numai lucruri minunate ca – recompense, o jucarie noua numai buna de ros , o plimbare, un joc impreuna cu tine  sau o cina buna- va invata curand sa iubeasca timpul petrecut la spa.

Daca cainele tau nu este obisnuit sa fie inspectat, pipait, manipulat, pieptanat, spalat nu este bine sa il speriem sau sa il coplesim  cu toate aceste manopere. Luati-va timp si introduceti treptat noile unelte ca perii, piepteni la fel ca si noua senzatie pe care acestea le produc. Cand vrem sa incepem periatul e bine ca la inceput sa ii aratam cainelui peria sau pieptenul si sa facem doar cateva miscari pe corpul acestuia dupa care sa il recompensam.

De asemenea inainte de prima baita se recomanda cateva zile sa obisnuim treptat cainele cu baia, apoi cu cada , sa il recompensam pentru ca el sa asocieze cada cu ceva “bun”.

E important de asemenea sa fii atent la vocea ta si la limbajul trupului – cand e timpul pentru toaletaj abordeaza-ti cainele cu calm si vorbeste cu el pe un ton jos. Daca vrei ca patrupedul tau sa fie relaxat in timpul toaletajului trebuie sa fii si tu relaxat.

Pieptanatul, spalatul, uscatul, curatatul urechilor si a ochilor, taiatul unghiilor si spalatul pe dinti sunt parti importante din rutina unui toaletaj.

Pieptanatul este un aspect de baza al detinerii si ingrijirii unui caine, pe care ni-l dorim sanatos si aratos.

Diferitele tipuri de blana necesita diferite tipuri de perii sau piepteni. Exista pe piata o varietate foarte mare din care puteti alege. Pentru a afla care se potriveste cel mai bine pentru cainele tau e bine sa vorbesti cu medic veterinar sau cu un groomer profesionist, ei te vor indruma cel mai bine.

Majoritatea cainilor nu trebuie pieptanati mai des de o data la cateva zile (de exemplu cateii cu parul scurt- Doberman, Boxer, Dalmatian), in timp ce un caine cu parul  lung (Collie, Ogar Afgan) va avea nevoie de o periere mult mai deasa pentru a evita naparlirea excesiva sau pierderea luciului blanii.

Atentie insa in perioada de naparlire pieptanatul se face zilnic sau in concordanta cu amploarea naparlirii cainelui.

Unii caini adora pieptanatul, in timp ce altii il considera inconfortabil.Un lucru atat de util poate fi si placut, depinde doar de tine.

 

Spalatul - Baia unui catel nu trebuie neglijata, dar nu e bine sa se efectueze nici in exces. Apa folosita nu trebuie sa fie fierbinte, dar nici rece; samponul si produsele de igiena sa fie speciale pentru caini, nu folositi sampoanele de uz uman.

Alegerea tipului de şampon este o operaţiune importantă şi este strâns legată de vârsta căţelului, dar și de tipul de blană al aces­tuia. Exista o mare varietate de tipuri de şampoane, dar cea mai bună soluţie este utilizarea raţională a acestora numai pe baza sfatu­rilor medicului veterinar.

 Dupa spalare se recomanda uscarea cainelui cu un prosop si apoi cu un uscator de par special creat pentru ei.

 Totodata doar cu apa se recomanda spalarea cainelui pe labute dupa fiecare plimbare.

 

Curatatul urechilor -Pentru ca acest moment sa fie placut si facil pentru dumneavoastra si patruped, e nevoie ca el sa fie obisnuit de mic cu aceste manopere. Incepeti prin a atinge si a ridica urechile cainelui, in joaca si laudandu-l sau recompensandu-l ori de cate ori  este nevoie. Masati-i baza urechii, majoritatii cainelor le place acest procedeu.

Saptamanal verificati urechile cainelui pentru a observa daca sunt murdare sau daca au fire de par crescute in interior. O ureche sanatoasa trebuie sa fie curata si sa prezinte un strat pelicular de ceara, care o protejeaza. In cazul in care apar modificari ( durere la atingere,depozite mari de ceara, leziuni sau miros neplacut) consultati un medic veterinar. Niciodata nu incercati sa curatati urechea cainelui daca este inflamata si dureroasa.

Curatatul urechilor trebuie efectuat lunar la cainii cu urechi drepte, iar la cainii cu urechile lasate (Basset sau Cockerii) sau la cei care inoata des trebuie facuta saptamanal.

Spalatul pe dinti – incepe prin aplicarea unei cantitati mici de pasta de dinti speciala pentru caini si niciodata de uz uman, pe deget si se freaca usor  dintii din fata si gingiile. Dupa ce cainele se obisnuieste cu aceata manopera trecem de la deget la o periuta de dinti speciala pentru caini, cu peri moi si rotunzi. Incepi prin spalarea dintilor din fata, cu miscari de sus in jos, pe dintii superiori, si de jos in sus pe dintii inferiori, iar apoi treci la premolari si molari.

 Iti punem la dispozitie o gama vasta de produse pentru igiena si de la producatori cu renume mondial (Show Tech, Bio Groom, Doggyman, Double K, Andis, Groom-X).

Pentru consultanta sau un toaletaj canin profesionist puteti sa ne gasiti in Cluj.

 

Shop the story

Leave a comment

* Required fields

Please note: comments must be approved before they are published.